luni, 13 februarie 2012

West Highland Terrier (Westie)



Clasificarea rasei: West Highland White Terrierul (Westie- terrierul alb vest scotian) este membru al grupului de terrieri si este si azi folosit pe post de caine de companie, prezentari de dresaj si la expozitie.

Cerinte de hranire: Este relativ usor si ieftin de hranit.

Media de viata: 9-15 ani. Durata de viata a unui Westie este de 13-14 ani.

Numarul de pui: trei; poate avea chiar 4 catelusi.

Descriere fizica generala: blana zburlita, frumoasa, nasul in forma de buton si urechi mici ridicate dau acestei rase o imagine draguta si rasfatata. Corpul este compact iar capul are forma celui de vulpe. Blana, totusi, este particularitatea lor: o blana dubla, stratul exterior fiind drept cu par tare, subparul fiind moale si abundent. Miscarea este libera, dreapta si usoara.

Inaltimea la femela intre minim 25 cm si maxim 28 cm, la mascul idem.

Greutate la femela si mascul intre 7 kg minima si 10 kg maxima, inaltimea fiind de minim 25 cm si maxim 28 cm la ambele sexe.

Categoria de dimensiune: mic

Inaltimea si greutatea: atat masculii cat si femelele masoara intre 25 si 28 cm la exemplarele adulte si cantaresc intre 7-10kg.

Boli: Westie este in general un caine mic, rezistent, cu putine probleme specifice rasei. Unele exemplare au predispozitie la bolile de piele si la surzenie.

Boli curente: surzenie, defecte congenital-metabolice ale ficatului, boli de piele, displazie epidermica, boala lui Krabbe.

Susceptibilitate la imbolnaviri: scazuta

Istoric: West Highland White Terrier au fost crescuti pentru vanatoarea de vidre, vulpi si animale daunatoare. Isi imparte stramosii cu Scottish, Cairn si Dandie Dinmont terrierii. Din lotul de terrieri cu parul tare din Scotia, puii albi au fost selectati pentru a forma aceasta rasa. Scrierile arata ca regele James I al Angliei in anii 1620 a cerut cativa catelusi albi urecheati din Argyleshire, Scotia, acestia putand fi Westies! Col Malcom din Poltalloch, Argyleshire si-a tintit si omorat accidental terrierul sau favorit (care era de culoare inchisa) si s-a hotarat de atunci sa aibe numai caini albi. El ar putea fi cel care a format rasa Westie care insa pe vremea aceea se numea Poltalloch Terrier. Mosia ducelui de Argyll�s din Dumbartonshire a fost numita Roseneath si, in secolul al 19 lea, Westie erau cunoscuti drept Roseneath Terrieri in onoarea patronajului si interesului sau. La primele expozitii canine la sfarsitul anilor 1800 erau cunoscuti ca White Scottish terrier (terrierul alb scotian) pana in 1904 cand au fost clasificati sub numele de West Highland White Terrier (terrierul alb scotian vestic).
Inteligenta: Westie este un caine inteligent dar poate fi intrucatva neascultator asa ca ramaneti constant in ceea ce priveste dresajul sau.

Caracteristici de expozitie: toata pigmentatia trebuie sa fie neagra. Capetele lor trebuie sa fie usor boltite cu un stop distinct. Dintii trebuie sa fie mari in raport cu marimea cainelui, cu o muscatura in forma de foarfeca regulata. Ochii, de marime medie si cat mai intunecati posibil. Urechile lor trebuie sa fie mici, indreptate in sus, si purtate ferm, acoperite cu par scurt si neted. Gatul trebuie sa fie musculos si suficient de lung contopindu-se intre umerii frumos inclinati. Corpul trebuie sa fie compact cu o spinare dreapta. Picioarele din fata trebuie sa fie scurte, musculoase si drepte. Picioarele posterioare sunt scurte, musculoase si viguroase. Talpa picioarelor anterioare va fi mai mare decat cea posterioara, rotunda, puternica si captusita des si acoperita cu par scurt si aspru. Talpa picioarelor posterioare va fi mai mica si captusita des. Coada trebuie sa fie lunguiata, cat mai dreapta posibil fara coama si purtata vesel. Sub nici o forma nu se va scurta.

Tara de origine: Scotia

Energie: medie

Exercitii generale:60-80 minute pe zi.Westie are nevoie de exercitii. Este un catel energic caruia ii place sa se joace cu mingea. Le place sa sape si sa hoinareasca asa ca asigurati-va ca gradina are garduri bune.

Stres cauzat daca este lasat singur:scazut

Protectie personala: ridicata

Compatibilitate pe post de caine de paza: medie

Riscul de a speria oile: ridicat

Tendinta de latrat: medie

Usurinta la transport:ridicata

Nivel de agresivitate: mediu

Compatibilitate cu alte animale: medie

Compatibilitate pentru copii:ridicata

Caracter general si temperament: Westie sunt caractere obraznice, increzatoare si afective. Sunt alerti si curajosi putand fi buni caini de paza. Pot fi de asemenea vicleni si incapatanati dar sunt loiali total familiilor lor. Sunt parteneri de joaca excelenti pentru copii atat in casa cat si in exterior pentru ca se pot opune jocului dur si se inteleg in mod rezonabil cu alti indivizi din aceeasi rasa. Totusi trebuie familiarizati cu pisicile cand sunt tineri intrucat le vor vana la varsta adulta. Dresajul trebuie sa-l socializeze timpuriu, imperativ daca trebuie sa traiasca cu alti caini, intrucat pot fi foarte dominanti.

Ingrijirea blanii
Lungimea blanii; scurta/medie

Cerinte de ingrijire a blanii: o data pe saptamana

Tundere: ocazionala

Cerinte privind necesitatea prestarii service-ului de catre un frizer profesionist: da

Ingrijirea blanii: Blana lor este tare deci nu trebuie sa li se faca baie prea des. Cand cainele se murdareste cel mai bine este sa lasati noroiul sa se usuce pe ei si sa-l indepartati apoi prin periere. Blana trebuie sa fie smulsa cu mana de doua-trei ori pe an de un frizer canin specializat. O ingrijire saptamanala este tot ceea ce trebuie pentru a scapa de parul care atarna inert.

Culoarea: intotdeauna alba

Naparlire: moderata

Sufera de alergii: adevarat

Sursa:zooland

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu