GENERALITATI
Cainii acestei rase fac parte din grupul de caini pastorali si sunt folositi ca animale de paza, caini pentru manarea cirezilor, ca animale de companie sau, de ce nu, in ringurile care gazduiesc concursuri de frumusete sau de dresaj pentru caini.
Cainii acestei rase fac parte din grupul de caini pastorali si sunt folositi ca animale de paza, caini pentru manarea cirezilor, ca animale de companie sau, de ce nu, in ringurile care gazduiesc concursuri de frumusete sau de dresaj pentru caini.
HRANA
Briard-ul nu este un caine foarte scump din punct de vedere al hranei. Nu are preferinte speciale, se acomodeaza la fel de repede cu mancarea speciala, ca si cu cea care ii este servita de la masa stapanilor. Mai mult decat atat, Briard-ul nu are nevoie de o dieta speciala, nefiind predispus, ca alte rase, ingrasarii.
COSTURI SI DURATA DE VIATA
Costul unui Briard nu este foarte mare, dar nu se incadreaza sub nici o forma in categoria cainilor ieftini. In functie de calitatea puiului, puteti plati mai mult sau mai putin, dar acesta este deja un lucru obisnuit in ceea ce priveste achizitionarea unui animal. Durata de viata la exemplarele acestei rase sunt estimate la 9-15 ani, media fiind situata intre 10-12 ani. La nastere, o femela poate aduce pe lume 17 pui, dar media cunoscuta este de sase.
DESCRIERE
Briarzii sunt caini de talie mare, dar fara a depasi masura, atractivi si distinctivi prin blana lor lunga si deasa. Sunt foarte bine proportionati si extrem de bine dotati din punct de vedere al muschilor. Capul il tin mereu in sus, mandru, acesta fiind un alt semn distinctiv al rasei. In ciuda blanii care se gaseste in exces in jurul ochilor, sunt caini care dispun de un simt al vederii extraordinar, vederea periferica fiind si ea un atu al acestei rase. In ciuda gabaritului, se misca fara effort si acopera terenul pe care se desfasoara foarte bine, facand economie de miscare si rezumandu-se la strict ceea ce este necesar sa faca. Sunt foarte supli, si se pot intoarce foarte repede, astfel ca un atac din spate nu are foarte multe sanse de reusita. Sunt caini care pot atinge 68 cm si 38 kg, masculii fiind mai inalti si mai puternici decat femelele.
BOLI
Rasa este cunoscuta, in general, ca fiind una fara probleme de sanatate cunoscute. Displazia soldului este una dintre bolile care il afecteaza mai mult, dar cazurile sunt suficient de reduse, pe masura ce crescatorii se chinuie sa anuleze aceasta afectiune. Oricum, pentru a va asigura ca nu veti avea parte de probleme foarte mari, este bine sa cereti o radiografie a incheieturilor inainte de a achizitiona un catelus, si sa va interesati daca parintii sai au suferit vreodata de displazie. Nici problemele de ochi nu trebuie uitate, si acestea apar la unele exemplare, astfel ca este recomandat si un examen al ochiului inainte de achizitionare. Nici umflarea cainelui nu este de neglijat, dar aceasta intervine atunci cand cainele este hranit in exces si nerational, prin stabilirea unei diete, de comun acord, cu veterinarul, problema putand fi evitata. De asemenea, el mai poate orbi sau poate avea probleme cu inima. Dar, repetam, incidenta acestora este deosebit de rara.
ISTORIC
Originile exacte ale acestor caini se pierd in negura anilor, dar se pare ca ei si-au facut aparitia undeva, in Evul Mediu, stabilindu-se in Europa din incrucisarea cainilor de paza pentru turme, orientali, si rase europene, care le-au oferit marimea si agresivitatea de care trebuiau sa dispuna. Combinatia de care discutam a creat, in Franta, Briard-ul. O versiune a unei vechi povestiri spune ca Aubry de Montdidier a fost ucnis in prezenta cainelui sau, si ca acesta l-a urmarit, de atunci, pe ucigas. Afland de acest lucru, regele a ordonat o lupta intre caine si asasin, o practica frecventa in Evul Mediu, lupta din care cainele a iesit triumfator. De aceea, se spune despre calitatile psihice si fizice ale Briard-ului ca ar proveni din vechiul caine al lui Aubry. Oricum, rasa si-a luat numele de la o varianta mai veche a numului regiunii franceze Brie. Charlemagne i-a oferit lui Napoleon mai multe exemplare ale rasei, caini pe care acesta i-a luat cu el in campaniile militare executate. Auzind de ei, Thomas Jefferson a importat si el cateva exemplare, pentru a-i ajuta pe fermierii americani, iar Lafayette a ordonat sa-i fie cativa trimisi la cartierul sau general american. Cainele si-a castigat rapid reputatia ca un caine in care se poate avea incredere atunci cand lupta si a devenit cainele oficial al armatei franceze. Ei duceau proviziile in primele linii ale razboaielor, serveau ca sentinele si, de foarte multe ori, descopereau soldatii raniti. Culmea, constructia lor fizica le permitea sa duca si mitraliere pana in primele linii, pentru a le inlocui pe cele afectate. In drumul lor, stiau din instinct ce soldat are nevoie de ingrijiri si ce soldat nu are nevoie, iar americanii, dupa ce au facut cunostinta cu el, l-au adoptat, la randul lor.
EXERCITII SI DRESAJ
Cainii acestei rase au nevoie de cel putin doua ore de exercitii pe zi. Energia cainelui pare uneori inepuizabila, tocmai de aceea el are nevoie de foarte mult timp petrecut afara. Le place sa alerge si sa inoate, iar a alerga pe langa bicicleta stapanului lor este o forma extraordinarea de a-i antrena, mai ales ca acest lucru ii va bucura foarte mult. Briarzii pot fi foarte dominanti cand sunt adulti, tocmai de aceea dresajul ar trebui sa inceapa de foarte devreme. Trebuie sa fie socializati de mici, cu cat mai repede, cu atat mai bine, pentru ca altfel nu vor fi direct cainii obedienti pe care ii doriti. Consistenta, rabdare, dragoste si o mana de fier sunt imperativele care vor duce la succesul in antrenament.
CARACTER SI TEMPERAMENT
Fiind, prin natura, caini protectivi, Briarzii sunt excelenti caini de familie. Se apropie foarte mult de familie si cazurile in care acesta sare in ajutorul copiilor atunci cand sunt batuti de parinti nu sunt deloc rare. Sunt duri, puternici si alerti, si pot deveni extrem de agresivi cu alti caini, daca apropierea dintre ei nu se face asa cum trebuie. Daca le veti face cunostinta cu ele inca de mici, atunci vor accepta fara foarte mari probleme si celelalte animale din gospodarie sau casa, indiferent daca este vorba de pisici sau caini. Sunt foarte fericiti atunci cand fac parte din programul casei si vor privi intotdeauna cu suspiciune strainii care apar, chiar si dupa ce acestia isi vor face de mai multe ori aparitia in casa. Le place sa se angreneze in jocuri, uneori pot fi mai duri, dar fara nici un fel de dorinta de acest fel, de aceea, trebuind un pic de atentie in cazul in care in casa exista copii mai mici. Atentie, daca un catelus de opt luni va avea voie sa devina mai dur, atunci cand va fi mare, se va astepta sa trateze la fel lucrurile.
Sursa:zooland.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu