duminică, 19 februarie 2012

Husky Siberian

GENERALITATIhusky siberian

Husky-ul siberian este si el un caine considerat a face parte din grupul cainilor de munca. La origine, au fost utilizati de locuitorii din Siberia, astazi indeplinind fara probleme rolul de caini de companie, de vedete ai expozitiilor de profil sau participand cu succes la cursele de caini.

HRANA

Desi are nevoie de o hranire corecta, un Husky Siberian nu este un caine foarte pretentios, si nici nu va manca foarte mult, chiar daca dimensiunile sale ar putea sa genereze alte idei. Astfel ca, din acest punct de vedere, intretinerea sa, cel putin din punct de vedere al hranei, nu va fi una foarte scumpa, sumele alocate pentru hrana unui asemenea exemplar fiind, de cele mai multe ori, medii in comparatie cu cele alocate altor rase.

COSTURI SI DURATA DE VIATA

Costurile de achizitionare ale unui exemplat de Husky Siberian sunt medii, comparativ cu cele intalnite la alte rase de caini. Pe langa acestea, nu veti avea nevoie de alte fonduri aditionale, in afara de cele pentru vaccinarea cainelui. Un Husky are o durata de viata ce se invarte in jurul a 15 ani, existand si exemplare care au depasit 16 ani de viata. La nastere, o femela de Husky da nastere la aproximativ sase pui, desi exista si cazuri in care au fost fatati 12 pui.

DESCRIERE

Caine de talie medie, un Husky Siberian genereaza senzatia de echilibru, putere si viteza. Cu coada lor stufoasa, urechile inalte si blana medie, cainele produce o impresie fenomenala atunci cand este in miscare. Sunt usori si rapizi, si se misca aparent fara nici un efort, chiar si atunci cand sunt supusi unor exercitii mai grele. Dispun de o buna orientare, iar daca sunt pusi sa traga ceva dupa ei, isi vor face perfect treaba. Ca dimensiuni, un Husky Siberian poate ajunge la 60 cm si 27 de kilograme, ceea ce este suficient pentru un astfel de caine.

BOLI

In general, despre Husky se poate spune ca sunt caini foarte sanatosi, desi au unele probleme specifice de sanatate. Este vorba de unele afectiuni ale ochilor, cataracte si distrofii ale corneei, afectiuni ce trebuie atent urmarite si tratate imediat. De asemenea, nu au o toleranta foarte mare la caldura, asta si datorita provenientei lor, astfel ca in lunile deosebit de calduroase trebuie tinuti intr-un loc racoros.

ISTORIE

Cainele a aparut undeva, in secolul al XIX-lea, pe malurile raului Kolyma, din Siberia. Temperamentul sau extraordinar, ca si intelegerea de care dadea dovada i-a facut pe cei care se foloseau de el sa fie incantati de calitatile dovedite. Cum saniile trase se caini erau si sunt singurul mijloc de transport, cainii au devenit de importanta vitala pentru locuitorii Siberiei, acestia dezvoltand o grija din ce in ce mai mare fata de pastrarea si dezvoltarea rasei. Primii Husky Siberieni au parasit hotarele aproape de secolul 20, cand cateva exemplare au inceput sa populeze Alaska, locatie care le-a devenit a doua tara. O data cu sosirea lor aici, cursele ciu caini au inceput sa fie din ce in ce mai apreciate, datorita spectacolului asigurat de acest caine in timpul unei asemenea alergari. Tot atunci, americanii au schimbat numele cainelui in Husky Siberian, el fiind cunoscut pana la acea ora sub numele de "Chukchis".

EXERCITII SI DRESAJ

Desi nu are nevoie foarte mare de exercitii, un Husky Siberian nu trebuie lasat sa astepte foarte mult miscarea. 80-100 minute de alergatura pe zi ar fi suficiente unui asemenea caine, mai ales pentru a-si forma musculatura formidabila de care da uneori dovada. Trebuie insa avuta mare grija, pentru ca au tendinta de a nu se supune ordinelor si de a fugi liberi, si nu credem ca va doriti sa alergati dupa el. O curte in care sa existe cateva obstacole ar fi perfecta, pentru ca inaltimea pana la care pot sari este, de asemenea, importanta pentru ei.

CARACTER SI TEMPERAMENThusky siberian

Cainele este cunoscut pentru temperamentul sau linistit, ceea ce il face ideal pentru familiile cu copii. Iubesc oamenii, in general, asa ca nu este cazul sa va bazati foarte mult pe ei pentru paza. Iubesc compania si nu este bine sa ii lasati singuri pentru o perioada mai mare de timp, deoarece pot deveni foarte distructivi. Vor fi suficient de prietenosi cu alti caini, dar amintiti-va ca sunt foarte buni vanatori si devin uneori agresivi cu alte animale, asa ca nu este deloc o idee rea sa ii obisnuiti de mici cu celelalte animale ale casei. Iar in cazul in care sunteti obisnuiti cu caini care nu prea latra, de data aceasta avem de-a face cu unul care urla, si asta doar pentru a se distra. 


 Sursa:zooland

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu