duminică, 19 februarie 2012

Pinscher German

Pinscher -ul german este originar din Germania, rasa datand de cateva secole si fiind folosita ca si caine utilitar pentru a vana animalele daunatoare (pasari si rozatoare) si pentru a-si apara familia si domeniul. Cainele a fost utilizat in procesul de formare a Doberman -ului pinscher si a pinscher-ului pitic, dar este mult mai inrudit cu schnauzer -ul.
Pinscher-ul german este un caine de talie medie, undeva intre un pinscher pitic si un Doberman pinscher. Una dintre rasele de baza utilizate in dezvoltarea acestor rase, pinscher-ul german este, de fapt, mult mai inrudit cu schnauzer-ul standard. Pinscher-ul german este de asemenea cunoscut si ca pinscher-ul standard.

Istoricul si originea


In anii 1800, puii de pinscher german puteau avea blana atat neteda, cat si aspra. In cele din urma, cainii cu blana neteda au devenit cunoscuti ca pinscher-i germani, in timp ce cainii cu blana aspra au devenit schnauzer-ii standard de astazi. In 1879, rasa a fost oficial recunoscuta in Germania si a fost protejata si promovata din 1894 de catre clubul german al pinscher-ului schnauzer.
Pinscher-ul german aproape disparuse dupa al doilea razboi mondial, dar a reusit sa fie salvat datorita eforturilor lui Werner Junghof pana la jumatatea anilor 1950.
Astazi, pinscher-ul german este un caine destul de rar in Statele Unite, fiind considerat mai degraba un companion si un protector decat un caine de vanatoare.
Pinscher-ul german a fost recunoscut de catre American Kennel Club in anul 2001, ca si membru al grupei cainilor utilitari.
Rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, KCGB, NKC, NZKC, ANKC, APRI, AKC, ACR, pinscher-ul german apartinand grupei a 2-a.

 Aspectul exterior si dimensiunile


Pinscher-ul german este un caine de talie medie, musculos care seamana cu un Doberman pinscher mai mic. Botul este drept si alungit, prevazut cu un nas negru, iar urechile sunt situate in partea superioara a capului. Ele pot fi cupate sau nu. Cand nu sunt cupate, urechile formeaza un fald. Coada este purtata ridicat si scurtata, iar picioarele sunt similare celor de pisica.
Blana acestui caine este neteda, lucioasa si scurta. Coloarea blanii poate fi cafenie (varietatea Isabella), diferite nuante de rosu si negru sau albastru cu pete roscate sau maron.
Pinscher-ul german adult are o greutate corporala in jur de 11-16 kg si o inaltime la nivelul greabanului de circa 41-48 cm.

 Personalitatea


Pinscher-ul german poate fi companionul ideal. Pinscher-ul german este un caine plin de viata si inteligent. Este foarte jucaus si curajos, dar poate fi incapatanat si independent. Nu are tendinta sa latre atat de mult ca alti pinscher-i, dar va latra intotdeauna cand se apropie vreun strain.
Pinscher-ii germani au instincte de protectori in mod nativ, astfel ca vor musca inainte de a gandi daca este cazul. Ca si in cazul altor pinscher-i si terrier-i, pinscher-ul german nu se va retrage in cazul disputelor cu alti confrati, motiv pentru care are nevoie de un proprietar ferm care sa-i controleze tendinta de a se incaiera. Pinscher-ii germani sunt caini foarteloiali si protectori. Ei isi vor apara teritoriul, proprietarul si familia pana la ultima rasuflare. Ei de asemenea, pot deveni peste masura de posesivi cu propriile obiecte, cum ar fi propriile oase, un scaun in care ii place sa lancezeasca si castronul cu mancare. Pinscher-ul german trebuie invatat care ii este locul in casa.

 Relatiile cu familia si casa


Pinscher-ul german este un caine care se preteaza persoanelor care locuiesc in apartamente. Este destul de activ in interiorul caminului, dar nu necesita o curte mare, plimbarile in lesa fiind suficiente. Daca este lasat singur intr-o curte imprejmuita, asigurati-va ca gardul sa fie integru si sa nu fie vreo poarta deschisa, deoarece pinscher-ul german va incerca sa evadeze. Pinscher-ilor germani nu trebuie sa li se permita sa hoinareasca fara a fi tinuti in lesa pentru ca au tendinta de a haitui orice misca.
Acest caine isi adora familia, dar este mai fericit alaturi de copiii de varsta mai inaintata. Este loial si chiar posesiv cu membrii familiei sale, ceea ce-l face un caine de paza bun. Rasa poate fi agresiva cu strainii, daca nu socializeaza adecvat inca din copilarie. Unele exemplare isi pot manifesta agresivitatea fata de alti caini. Cand este lasat in compania altor animalute de casa, mici (pisici, iepuri, etc.) intotdeauna trebuiesupravegheat.

 Dresajul


Pinscher-ul german este un caine inteligent si usor de dresat, cu rabdare si perseverenta. Daca nu este educat sa fie supus si ascultator, pinscher-ul german poate deveni neascultator, incapatanat si greu de controlat.

 Aspecte particulare


Pinscher-ului german nu-i place sa fie lasat singur fara nimic de facut. Sunt caini inteligenti avand nevoie de o stimulare mentala pentru a preveni dezvoltarea tulburarilor de comportament, distructive. Datorita taliei lor mici si a blanii scurte, pinscher-ul german trebuie protejat de frig.
Blana lui lucioasa, neteda si rezistenta necesita minima ingrijire. O periere periodica pentru a inlatura parul mort este tot ceea ce are nevoie. Aceast caine naparleste sezonier.

 Boli si afectiuni curente


Pinscher-ul german este o rasa rezistenta si, per ansamblu, sanatoasa, cu putine probleme de ordin medical. Urmatoarele afectiuni au fost relatate cu o frecventa mai crescuta:
  • Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
  • Atrofia retiniana progresiva este o afectiune care deterima degenerarea celulelor nervoase de la nivel retinian. Afectiunea debuteaza adesea la animalele in varsta si poate conduce la orbire.
  • Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Acesta tulburare poate afecta unul sau ambi ochi, conducand la orbire fara tratament.
  • Herniile, ombilicala sau inghinala, se pot produce.
  • Maladia von Willebrand este o tulburare de coagulare.
  • Criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot.
Durata medie de viata a pinscher-ului german este de circa 12-15 ani.
 
Sursa:animale.acasa.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu