vineri, 17 februarie 2012

Bichonul Bolognez




GENERALITATI

Bolognese-ul este o jucarie bine construita, cu o blana distinctiva, alba. Din momentul in care au aparut, au fost folositi pe post de caine de companie, devenind rapid favoritul familiilor care dispun de un astfel de exemplar.

HRANA

Un Bichon Bolognese nu va fi niciodata un caine care sa dispuna de necesitati speciale in ceea ce priveste hrana. Nevoile lui sunt mici si mananca aproape orice, un astfel de caine fiind foarte usorde intretinut din punct de vedere al mancarii, pentru ca se hraneste cu absolut orice ii veti da.

COSTURI SI DURATA DE VIATA

Costul de achizitionarea al unui Bichon Bolognez este destul de mare, dar asta nu inseamna ca va va drena bugetul. Asta pentru ca, datorita clasificarii lor de catre registrul de evidenta, sunt considerati inca o rasa rara, drept urmare pretul lor fiind mai mare ca al altor caini. Bichon-ul Bolognez traieste aproximativ 14-15 ani, dar exista si fluctuatii semnificative, unii dintre ei avand o viata mai lunga sau mai scurta decat media existenta la ora actuala.

DESCRIERE

Bichon-ul Bolognez este un caine micut si bine facut, cu o blanita lunga care ii acopera in intregime corpul si capul. Urechile sunt suficient de departate incat sa ofere senzatia unui cap rotund, asemanandu-se cu un Bichon Frise, dar cu oase si forme mai bine definite si mai puternice. Un Bichon Bolognez poate atinge o inaltime de 30,5 cm si o greutate de 4 kg, normal, existand si exemplare care depasesc aceasta medie, dar foarte rar. La nastere, o femela poate da nastere unui numar de sase-sapte catei, dar media este situata la trei.

BOLI

Aparent, Bichon-ul Bolognez este un caine care dispune de o sanatate de fier, nelasandu-se atins de afectiunile de care alti stapani de caini se feresc. Nu exista boli specifice rasei, si nici celelalte nu isi fac un foarte mare efect asupra lor, un stapan al unui astfel de caine fiind cel putin fericit cand vine vorba de sanatatea cainelui sau.

ISTORIE

Se presupune ca Bolognese-ul provine din rasele de Bichon intalnite in sudul Italiei si Malta. Rasa lor a inceput sa fie dezvoltata cu multe secole in urma, la Bologna, undeva devreme, in secolele 11 sau 12. S-au bucurat de o mare popularitate intre familiile conducatoare, ca si in nobilimea de pe la 1500, fiind cainii de companie ai acestora. Acum 200 de ani si-au facut intrarea in Marea Britanie, prima data in Insulele Canare. Astazi, rasa este destul de rar intalnita, chiar si in Italia, astfel ca o parte din crescatorii de caini din Europa au trecut la o revitalizare, necesara, mai ales datorita numarului de persoane care isi doresc un astfel de caine.

EXERCITII SI DRESAJ

Cainii acestei rase nu au foarte mare nevoie de exercitii zilnice, 20 de minute fiindu-le suficient pentru a fi multumiti. Desi sunt innebuniti dupa plimbarile scurte, nu vor refuza nici una mai lunga, fiind multumiti sa mearga langa stapanii lor. Se bucura foarte mult sa se joace in gradina, astfel ca in cazul in care aveti asa ceva, va va fi foarte greu sa ii mai bagati in casa. Dresajul lor trebuie inceput devreme, dar sunt caini foarte inteligenti, care invata repede si care sunt multumiti sa isi multumeasca, la randul lor, stapanii.

CARACTER SI TEMPERAMENT

Bichon-ii Bolgonezi sunt caini foarte inteligenti, am putea spune chiar ca inteligenta lor este stralucitoare. Sunt foarte apropiati de stapani, pe care ii iubesc mult, si le ofera toata afectiunea posibila. Totusi, acest lucru va face ca decizia de a-i lasa singuri pentru mai mult timp sa fie una dificila. Se inteleg extrem de bine cu copii, si chiar cu ceilalti caini, indiferent de rasa. Cu strainii insa pot fi foarte rezervati, vor latra pentru a-si avertiza stapanii de ceva nou, dar nu sunt deloc agresivi, in cazul in care un strain patrunde in casa. 
 Sursa:zooland

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu