miercuri, 15 februarie 2012

Chow-chow



GENERALITATI
Cainele este unul care apartine grupului de caini utilitari. La origini, au fost folositi ca animale de paza, pentru a trage saniile si ca mancare. Astazi, principala lor utilizare este aceea de caine de companie.

HRANA
Cainele este unul care se poate ingrasa rapid, astfel ca este bine sa nu ii dati multa mana libera din punct de vedere al alimentatie. Si este mult mai indicat sa fie hranit de doua ori pe zi, cu mai putina mancare, decat o singura data, cu o cantitate mai mare de hrana. Altfel, mari probleme din punctul de vedere al hranei nu sunt, cainele reactionand la fel de bine atat la mancarea speciala, cat si la cea de la masa stapanului.

COSTURI SI DURATA DE VIATA
Chow-Chow nu este un caine foarte scump. Dar asta nu il transforma intr-unul foarte ieftin, in functie de calitatea exemplarului si de locul de provenienta, putandu-se ajunge la situatia in care veti plati ceva mai mult pentru el, la achizitionare. Un exemplar poate trai intre 9-15 ani, media de viata fiind situata la 10-12 ani. La nastere, o femela poate aduce pe lume pana la sase pui, dar exista cazuri, este drept, foarte rare, cand aceasta medie este depasita.

DESCRIERE
Cainele este unul mic, deosebit de bine construit si compact. Interiorul gurii, ca si limba sa, sunt fie negre, fie albastre. Un o blana groasa, foarte abundenta, si mai stufoasa in jurul capului, uneori dand aparenta unui cap de leu. Se misca intotdeauna demn, purtandu-si cu semetie capul in sus si pieptul bombat. Un exemplar al rasei poate ajunge la 56 cm si 32 kg, existand si cazuri, deosebit de rare, in care aceste dimensiuni sunt infirmate.

BOLI
Rasa poate fi deosebit de sensibila la caldura, datorita blanii dense de care vorbeam mai devreme. Tocmai de aceea, trebuie evitat ca acesti caini sa fie lasati mai mult in soare, si sa expuna la caldura. Un foarte atent ochi trebuie indreptat si catre dieta sa, pentru ca are tendinta de a se ingrasa. Si cum exista date referitoare la faptul ca acest caine poate dezvolta unele displazii, este bine sa cautati un caine de la un crescator care a urmarit atent respectiva problema. In rest, probleme de sanatate mai sunt, dar nu de natura sa ingrijoreze atat de mult posesorul, toate fiind tratabile.

ISTORIC
Istoria acestui caine este, in mare parte, un mister. Se banuieste ca rasa ar fi inrudita cu cea a Spitz-ului, de fapt se crede ca Spitz-ul se trage direct din Chow-Chow. Probabil ca acesti caini vin din Mongolia sau Manciuria, din blana lor facandu-se haine, iar carnea fiind socotita o delicatesa, fiind introdusi pe cale larga in China, din aceleasi motive. Unii istorici au descoperit, din cate se pare, evidente ale acestui caine tocmai in secolul al XI-lea i.e.n. Secole mai tarziu, sunt intalniti strajuind portile templelor, impotriva spiritelor rele. De asemenea, Chow-ul era folosit si la vanatoare de catre aristocrati, avea si rol de caine de paza si protectie si mai era utilizat si la tragerea saniilor sau a diferitelor care. In Marea Britanie, acolo de unde a inceput recunoasterea sa internationala, cainele a intrat in 1780.

EXERCITII SI DRESAJ
Chow-Chow este un caine relativ usor de dresat, dar este unul care va dori mereu sa stie ce face si care este motivul pentru care este pus sa invete ceva. Sunt caini foarte curati, acesta fiind motivul pentru care sunt perfectik, daca mediul lor de crestere este un apartament, spre exemplu. Au tendinta de a fi incapatanati si trebuie antrenati de cineva care stie foarte bine ce trebuie sa faca din acest punct de vedere. Trebuie socializati de la o varsta foarte frageda, pentru ca altfel devin neintelegatori cu celelalte animale sau persoane din casa, carora ar putea sa le provoace si unele probleme. Atentie, nu sunt deloc renumiti pentru obedienta! In ceea ce priveste exercitiile zilnice, acestea pot dura intre 40-60 minute pe zi, afara, placandu-le la nebunie, de exemplu, sa se joace in curtea din spatele casei. Trebuie sa dispuna de un colt retras si la umbra, unde sa se retraga cand sunt incalziti, mai ales in zilele calduroase de vara, loc ce trebuie sa fie bine aerat. Exercitiile pe perioada in care sunt in crestere pot duce la probleme ale oaselor, de aceea trebuie monitorizati cu atentie in timpul in care isi implinesc adolescenta.

CARACTER SI TEMPERAMENT
Cainele este unul suficient de distant, si pot avea o adevarata incapatanare in a se comporta asa. Sunt caini care se leaga afectiv de o singura persoana si au clara tendinta de musca si a deveni extrem de violenti daca simt ca stapanul lor este in pericol. Or fi aratand ei ca niste ursuleti simpatici, dar simpatici nu sunt, uneori, deloc. Multi crescatori au facut tot posibilul pentru a imbunatati trasaturile de caracter ale rasei dar, din cauza proastei cresteri si a lipsei socializarii de la varste fragede, se crede ca sunt foarte multi reprezentanti ai rasei violenti si nestapaniti. Sunt caini aproximativ tacuti si indeplinesc destul de bine rolul de caini de paza. Atat timp cat sunt obisnuiti inca de mici cu copii, pisicile sau alte animale din casa, problemele de acest gen pot fi, insa, prevenite. Cu toate acestea, sa nu aveti senzatia ca acest caine ii va lasa pe copii sa il trateze asa cum vor ei, la primele semne de duritate, reactionand pe masura. 

Sursa:zooland

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu