duminică, 19 februarie 2012

Shar Pei



Clasificarea rasei: Shar Pei este un membru al cainilor utilitari. Au fost folositi la origine pe post de gladiatori in gropi pentru distractie pe timp de noapte si pentru vanatoare, manatul turmelor si protectie in timpul zilei. De asemenea pe post de delicatesa! In prezent sunt folositi pe post de companioni si caini de expozitie.

Reguli de hranire: Hranirea acestei rase este destul de scumpa intrucat au nevoie de hrana de calitate altfel nivelul de proteine nu va fi la parametrii corespunzatori. Incepand cu varsta de 6 luni li se va administra hrana de caini adulti.

Media de viata: intre 9-15 ani. In general traiesc intre 8 si 10 ani.
Media de pui fatati: 5. Cuiburile cuprind in general 5 catelusi.

Descrierea fizica generala: Shar Pei este un caine usor de recunoscut dupa cutele de piele revarsate pe corp si expresia posaca a fetei. Sunt patratosi construiti si par puternici cu oase solide. Sunt caini echilibrati care se misca cu vigoare in voie. Blana lor este de asemenea un semn distinctiv al rasei fiind scurta si zbarlita si aspra la atingere. In timp ce este dreapta si distanta pe corp, pe membre este netezita.
Inaltimea femelei si a masculului este cuprinsa intre 46 cm min si 51 cm maxim.
Greutatea ambelor sexe este de 18 kg.
Marimea: mare.
Inaltimea si greutatea: ambele sexe trebuie sa masoare intre 46-51 cm si sa aibe o greutate de 18 kg.

Boli: este important ca viitorii stapini sa aleaga cu grija un catel dintr-o canisa cunoscuta, cu ceva experienta in cresterea acestei rase. Defectele de conformatie precum urechile indreptate in sus si pielea si cutele excesive pot fi des intalnite. Picioare arcuite, luxatii ale articulatiilor sunt de asemenea intalnite. Pielea excesiva din jurul ochilor poate cauza entropie. Boli de rinichi, deficienta imunoglobulinei de tip A, amiloidoza si hipotiroidismul au fost de asemenea reportate. Daca in trecut bolile de piele reprezentau o problema serioasa, reproducerea atenta a eliminat in prezent aceasta problema.
Susceptibilitate la imbolnavire: medie.

Istoric: Shar Pei-ul este o rasa veche de secole fiind obtinut din incrucisarea raselor nordice si mastiv. Limba albastra este o caracteristica comuna cu a rasei Chow Chow, rasa ce a participat de asemenea la formarea Shar Pei-ului. Shar Pei-ul a fost original considerat o delicatesa in China si excluderea lor din categoria de animale de companie pe continent a adus rasa aproape de disparitie. Gratie lui Matgo Law, un crescator pasionat, rasa a reusit sa inspire interes in lumea vestica fiind salvata astfel de la disparitie. Cand primi Shar Pei au ajuns in S.U.A. la inceputul anilor 1970 au fost clasificati ca cea mai rara rasa de caini din lume.

Inteligenta: pe cat sunt extrem de inteligenti au nevoie de un tresaj consecvent si de o mana forte. Va inversa rolurile in cazul in care sunteti prea moale, prea nesigur sau prea inconsecvent. In fapt cei mai multi dintre ei sunt prea incapatanati pentru a putea fi dresati!

Caracteristicile de expozitie: capul trebuie sa fie destul de mare in comparartie cu corpul. Craniul trebuie sa fi plat si larg cu un stop moderat. Trebuie sa aibe cute fine pe frunte si obraji, aceste cute continuandu-se in jos formand salbe. Buzele si varful botului trebuie sa fie bine captusite provocand o mica cocoasa la baza nasului. Nasul este mare si larg si de preferinta negru dar orice culoare armonizata cu culoarea blanii este permisa. Ochii migdalati trebuie sa fie de dimensiuni medii si intunecati cu o expresie posaca. O culoare mai deschisa este acceptata la exemplarele de culoare crem sau cafeniu deschis. Urechile trebuie sa fie foarte mici si preferabil compacte, de forma unui triunghi echilateral, cu varfurile indreptate spre ochi. Urechile ciulite nu sunt dorite. Dintii trebuie sa fie puternici cu o muscatura completa in foarfeca. Captuseala buzei de jos nu trebuie sa fie atat de excesiva incat sa interfereze cu muscatura. O limba de culoare neagra albastruie este de dorit. Gatul trebuie scurt si puternic cu piele revarsata dedesupt. Picioarele din fata trebuie sa fie drepte si cu o lungime moderata, cu oase bine facute. Picioarele posterioare vor fi musculoase si puternice. Umerii trebuie sa fie musculosi, bine asezati pe spate si inclinati. Pieptul trebuie sa fie larg si adanc cu un spate scurt si puternic iar linia spatelui va fi inclinata usor in spatele umerilor si apoi urca scurt , spatele fiind larg. Pielea excesiva pe corp nu este deloc dorita in momentul in care cainele ajunge la maturitate. Labele trebuie sa fie de marime moderata si compacte cu degete bine articulate. Coada trebuie sa fie rotunjita si sa se suptieze pana la un anumit punct, baza sa fiind asezata foarte sus. Coada poate fi purtata ridicata sau curbata, curbata strans sau curbata pe spate.

Tara de origine: China.
Energie: medie
Antrenament: 0-20 minute pe zi. Desi este o rasa activa Shar Pei-ul va lua atat de multe sau putine exercitii cate i se ofera atata timp cat au acces liber sa se joace in voie. Trebuie avut grija cand nu sunt in lesa si este necesara o gradina bine imprejmuita.
Predispozitie la stres daca este lasat singur: scazuta.
Protectie personala: scazuta.
Potrivire ca si caine de paza: ridicata.
Risc de a speria oile: ridicat.
Tendinta de a latra: scazuta.
Usurinta la transport: medie.
Nivel de agresivite: scazut.
Compatibilitate cu alte animale: medie.
Compatibilitate cu copiii: ridicata.
Caractere generale si temperament: un Shar Pei bine socializat poate fi un super caine de familie fiind devotat stapanilor si copiilor. Sunt caini loiali, jucausi si activi dar pot fi de asemeni incapatanati si teritoriali daca nu sunt dresati in mod corect cand sunt mici. Sunt in mod natural suspiciosi cu strainii. Se vor intelege bine cu pisicile daca le sunt introduse in timp ce sunt catelusi dar pot fi probleme in cazul in care dorim sa-i mixam
cu alti caini. Le place sa stea in interior si urasc frigul.

Marimea blanii: scurta/neteda
Cerinte de ingrijire a blanii: mai putin de o data pe saptamana.Este necesara ingrijirea blanii in special in perioada cat sunt inca catelusi. Unele linii au cozile farte aproape asezate, acestea trebuind inspectate si curatate pentru a preveni infectiile. Trebuie ales cu grija un sampon special pentru catei. Intrucat unghiile au o crestere rapida trebuie scurtate periodic. Ochii trebuie inspectati zilnic. Blana are nevoie de o periere cu o perie moale.
Culoare: prezinta culori solide: negru, rosu, tonalitati inchise si deschise de cafeniu si crem sau poate avea pe coada si pe spatele coapselor o culoare mai deschisa decat restul corpului.
Naparlit: nu este cazul.
Sursa:zooland




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu