duminică, 19 februarie 2012

Ingrijirea pielii la Shar-pei



shar pei
Nu se poate sa nu asociezi Shar-peiul cu ridurile sale. Este prima caracteristica ce iti vine in minte. Insa aceasta nu e singura calitatea a cestui caine chinezesc cu istorie indelungata. Shar-peii sunt viteji si foarte loiali stapanului, putin mai dificil de dresat decat alti caini, insa cu siguranta un companion de valoare.

Multi proaspeti stapani sunt atrasi exclusiv de aspectul cutat al cainelui, fara a se informa despre ceea ce presupune ingrijirea acestui caine. Miturile despre ingrijirea pielii Shar-peiului sunt multe, unele dintre ele chiar foarte departe de adevar. Vom incerca in continuare sa va oferim cateva sfaturi utile despre ingrijirea pielii acestui caine.

O piele aparte

Din punct de vedere anatomic, pielea Shar-peiului se diferentiaza de a celorlalte rase de caini, ba mai mult seamana cu pielea pisicii. Pielea lui contine o cantitate mare de mucus, o substanta gelatinoasa care favorizeaza formarea celebrelor cute si a figurii caracteristice.

Acest mucus este responsabil de aparitia sporadica pe piele a unor bule sau basici. Membrele anterioare, fata si gatul sunt zonele de interes, adica acolo unde sunt cutele cele mai dese.

Bulele nu reprezinta vreo afectiune, nu incomodeaza cainele in niciun fel. Totusi daca se sparg, prin scarpinat sau spontan, pielea lezata de la acest nivel se poate infecta cu bacterii (infectie bacteriana secundara). Infectiile pot fi de la cele mai simple la unele chiar foarte grave, de aceea o atentie deosebita trebuie acordata acestor bule.

Atentie la ochi!

O alta conditie des intalnita la aceast rasa vizeaza puii de 2-3 saptamani, aflati in pragul deschiderii ochilor. Intrucat la pui cutele sunt bine reprezentate, cele din jurul ochilor pot impiedica deschiderea pleoapei. Pleoapa va stationa in continuare peste globul ocular foarte sensibil, astfel ca inflamatiile se pot instala. Daca observati ca puii vostri de Shar-pei intampina dificultati in a deschide ochii, cereti sfatul medicului veterinar.

Si cainele adult poate suferi de iritatii ale ochiului datorate rasucirii pielii, firele de par venind in contact cu cornea. Ca si la alte rase, si aici entropionul poate fi intalnit.

Afectiuni dermatologice des intalnite

Shar-peiul poate suferi de aceleasi boli de piele ca orice rasa, insa sunt unele care au o mai mare incidenta la el. O piele sanatoasa este strans legata de un sistem imunitar puternic, care la randul lui depinde de alimentatia corecta.

Raia demodecica

Este produs de niste acarieni microscopici din specia  Demodex canis, care traiesc in mod normal in blana cainilor. Cand sistemul imunitar cedeaza, se produce imbolnavirea cu acesti mici paraziti. In cadrul rasei Shar-pei exista exemplare al caror sistem imunitar nu reuseste sa protejeze pielea impotriva acestor microorganisme. Dar cum spuneam orice caine  poate capata boala la un moment dat. Perioada adolescentei sau experientele stresante pot predispune la acest tip de raie.

Piodermita

Este o infectie cutanata instalata in interiorul cutelor, acolo unde doua falduri de piele se freaca una de alta sau retin umezeala. Apare in special in lunile de vara sau in medii cu umiditate crescuta.

Alergii

Acesti caini pot dezvolta alergii la mancare sau inhalare, de asemenea alergiile la muscatura de purice sunt destul de frecvente. Hraniti cainele cu o mancare de calitate bogata in proteine animale si grasimi (22%), in special acizi grasi esentiali, de tip OMEGA. Evitati cerealele sau soia. Deparazitati periodic cainele.

Ingrijirea blanii

Contrar celor stiute pana acum, nu trebuie curatata fiecare cuta a cainelui saptamanal. Dupa baie, dupa ploaie sau in mediile umede, ridurile vor fi sterse cu un prosop uscat pentru indepartarea umezelii dintre cute. De asemenea cutele NICIODATA nu vor fi tratate cu pudra, amidon de porumb sau uleiuri, asa cum se spune.

Un alt mit este reprezentat de imbaierea saptamanala a cainelui.  Gresit! Ca si la ceilalti caini, pielea Shar-peiul se usuca de la imbaieri dese si se poate imbolnavi. Prin imbaiere stratul protector natural de grasime al pielii este indepartat si testurile devin expuse. Contrar asteptarilor, blana va aparea imbacsita si cu matreata.

Baia se face o data la 2 luni, sau cand este imperios necesar. Se va folosi un sampon special pentru catei, de preferinta unul dermatologic sau antimatreata. In lipsa acestuia puteti opta pentru samponul de bebelusi, nicidecum cel pentru uz uman.

shar peiAtentie! Shar-peii nu agreaza deloc apa, asa ca va trebui sa il acomodati de mic cu aceasta experienta.

Periatul se va face de 3-4 ori pe saptamana. Acesta va mentine blana curata si sanatoasa. Shar-peiul are blana scurta astfel ca puteti folosi o perie de cauciuc sau una cu peri scurti, de metal, dar cu protectie in varf.

Shar-peiul naparleste de doua ori pe an, toamna si primavara. Naparlirea nu este abundenta ca la alte rase de caini, insa este necesar un periat zilnic.






Sursa:zooland

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu